iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Кладница почетоха загиналите в Източна България

В Кладница почетоха загиналите в Източна България 06_1403508550

Регионалният фолклорен събор “Витошки напеви” в Кладница започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в наводненията в Източна България.

Заради лошото време, фолклорният маратон започна на сцената на читалище “Пробуда- 1937г.” в Кладница, а не на открито, както бяха планували организаторите.

Това е най-масовото издание на “Витошки напеви”, тъй като за разлика от други години, когато участниците наброяваха 500-600 човека, сега във фолклорната надпревара се включват 949 участника- деца, младежи и възрастни.

В надпяванията, надиграванията и наддумванията мерят сили фолклорни състави и индивидуални изпълнители от 37 читалища, 4 домове на културата, 6 училища, един университет, 5 пенсионерски клуба и една частна танцова формация. На сцената на читалището в Кладница днес и утре ще се качат изпълнители от 10 общини-Перник, Радомир, Кюстендил, Струмяни, Петрич, Софийска голяма община, Елин Пелин, Сапарева баня, Костинброд и Самоков.

Паралелно с “Витошките напеви” се провежда и Общинският събор на народното творчество, който трябва да определи участниците в регионалния събор догодина, които ще участват в Националния събор в Копривщица.

Победителите в двата конкурса ще определи жури, под председателството на Милчо Георгиев- фолклорист и етнограф, музиковедката Василка Дергачова и етнолога Цветана Манова.

Участниците във “Витошки напеви” се състезават за Купите на кмета на Перник и кмета на Кладница, плакети, както и златни, сребърни и бронзови медали.

Двете събития в Кладница се организират от отдел “Култура” в Община Перник, читалище “Пробуда-1937г.” и кметството на село Кладница и са под патронажа на кмета Росица Янакиева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.