iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уругвай представя фото изложба

Уругвай представя фото изложба 02_1454418830

Почетното консулство на Уругвай в България предоставя фотографии, които дават възможност да се докоснем до пъстротата и духа на най-продължителния карнавал в света– 40 дни, като изложбата, придружена с видео филми, представящи карнавалните шествия в Монтевидео, ще бъде експонирана в изложбеното фоайе на Регионален исторически музей – Перник от 03.02 до 15.02. 2016 г.

Карнавалът в Монтевидео се провежда от 1890г. Той съчетава латиноамериканската музикална традиция с африканската традиция Llamadas– Парад на барабанния зов. Богът на карнавала Momoживее сред уругвайците от края на януари до началото на март.

Карнавалът започва с тържествен парад по най-широкия булевард на Монтевидео. В него участват карнавални групи, платформа, носеща Кралиците на карнавала и свита от около 100 cabezudos– двуметрови глави от пресована хартия, боядисани в ярки цветове. Няколко дни по-късно се провежда Парадът на барабанния зов. През 2009 г. уругвайското биене на барабани Candombreе включено в листата на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.

Двете най-типични карнавални групи са murgasи comparsas. Днес уникалният музикален феномен murgaпредставлява група от 17 души, облечени в специално изработени костюми, с маскирани или боядисани лица. Те рецитират стихове и пеят под звуците на 3 инструмента – тъпан, барабан и чинели. Изпълненията им представляват сатиричен коментар на обществени и политически събития.

Comparsaе група, която изпълнява музика и танци на фона на звука на барабаните candombe. Типични персонажи са Старата майка, Лечителят и Уличният метач.

По време на карнавала на много места в града са разположени сцени на открито, където карнавални ансамбли забавляват публиката с пародии и комедии.

Изложбата е отворена за посещения до 15 февруари, от понеделник до събота, 09.30 – 17.00 ч.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.