iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уникалният глас Нели Андреева и формация "Нуша" гостуват на Народния оркестър в Перник

Уникалният глас Нели Андреева и формация "Нуша" гостуват на Народния   оркестър в Перник 11_1416569703

Уникалният глас от Родопа планина Нели Андреева и ръководената от нея формация "Нуша" ще бъдат гост-солисти на оркестър "Граовска младост" към ОК "Дворец на културата" в Перник с ръководител Венцислав Андонов в Ноемврийските музикални дни. Малкият салон на Двореца ще събере любителите на народната музика на 27 ноември от 17.30 часа.

Нели Андреева е родена в родопския курорт Наречен през 1976 година. Музикалната й дарба се проявява още като малка и тя свири на пиано и на китара, докато не разбира, че призванието й е да пее. През 1995 година завършва с отличие Средното музикално училище за фолклор в Широка Лъка. Учителката й по пеене Анка Кушлева й дава песни да попълни репертоара си. Първите си записи прави още като ученичка, а през 1995 г. издава първия си самостоятелен албум "Folk Art Neli". От 1995 година Нели е постоянно ангажирана като солистка в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", с който има много записи и турнета в Европа, Азия и Америка.

Любовта й към родопските песни я насочва към сборника на учения-фолклорист Николай Кауфман, от където избира голяма част от песните в първия си самостоятелен албум. Песните на Нели са както от Родопската, така и от другите фолклорни области в България. Певицата издава и втори албум от поредицата "Folk Art", но този път гласът й се вплита в група от народни певици. Песните в албума интерпретират първите квартети на сестри Кушлеви и поразяват със семплата си обработка и с красотата на изказа.

Нели Андреева изпълнява и поп музика, озвучава анимационни филми. Произведението "Тя" на Георги Андреев е създадено специално за нея. "Тя" е концерт - поема за глас и симфоничен оркестър и е уникална по рода си, защото съчетава много и различни по типове пеене, стилове и звукоизвличане.

Нели издава и албум с авторски духовни песни през 2006 година, който носи заглавието "Господ е пастир мой". Гласът на Нели Андреева се чува не само в хора на ансамбъл "Филип Кутев" в концерти в страната и чужбина, а и във всички композиции на съпруга й Георги Андреев - "Диви ягоди", "Тракийска легенда", поемата за глас и симфоничен оркестър "Тя" и др. Нели признава, че неговото влияние върху нея е благотворно, а музиката му подсилва ефекта от гласа й. Певицата от три години води майсторски клас по пеене на срещата "Мост между поколенията", която се провежда ежегодно в Търговище.

Концертът на Народния оркестър е част от Ноемврийските музикални дни в Двореца на културата в Перник. На 28 ноември по повод 60-годишнината от създаването на Обединената школа по изкуствата от 17.00 часа ще бъде открита изложба на възпитаниците на школата, а от 17.30 часа започва концертът "60 години Обединена школа по изкуствата" при ОК "Дворец на културата" - Перник. На 26 ноември пък е концертът "Оперетна магия" на Духовия оркестър със солистите Елена Механджийска и Марчо Апостолов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.