iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уникален паметник се намира до пернишко село

Уникален паметник се намира до пернишко село 01_1421911430

Уникален паметник на културата се намира близо до село Гърло, Пернишко, като това е подземният храм-кладенец, открит през 1972 година под връх “Кула”.

Обектът е доста рядък за цяла Евразия. Свързван е с културата „нураги“, чиито паметници днес се намират на остров Сардиния.

Подземният храм-кладенец е практически най-древният култов каменен зидан градеж, оцелял до днес по българските земи. При това той е в сравнително добро състояние.

Той е по-стар дори от мегалитните паметници (долмените), оцелели по нашите земи в Странджа, Сакар и Източните Родопи.

Съоръжението е изградено в уютна малка котловина, която е била осеяна с много извори през праисторическите времена. Южната част от храм-кладенеца е вкопана в земята. Коридор с дължина 7 м, с тринадесет каменни стъпала отвежда в кръгла зала, в чийто център над извора е изграден кладенец с дълбочина 5 м. Кръглата зала има полусферично куполно покритие с опейон в центъра.

Дромосът е покрит с фалшив свод. Над конзолно издадените стени на дромоса, над западната му част, пред входа на толоса е изградено стъпаловидно, мегалитно покритие. В стените на дромоса има по една ниша. Първата покривна плоча на тавана на коридора-стълбище почва от нивото на земята. После коридорът-стълбище слиза под земята и в центъра таванът е най-дълбоко под земята. Зидът на купола се издига до нивото на земята, където завършва с кръгъл светъл отвор.

Непосредствено над храма е имало светилище. Днес скалният масив и теренът на светилището са обхванати от млада гора. По спомени на местни жители по околните скали имало изрязани знаци и малко каменно корито в близост с храм-кладенеца. Побити камъни са били разхвърляни в т.нар. Русалимско гробище. Според описанията, това са били наредени в редица необработени каменни стълбове, които често съпровождат културата на Нурагите.

Предполага се, че набелязаните паметници са отделни елементи от културата на нурагите и съставляват култа към Луната и допълват характера на храм-кладенеца.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.