iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Украсяват кв. Тева със скулптури

Украсяват кв. Тева със скулптури 10_1413528755

Ще украсят кв. Тева с първите пет скулптури, родени от пленера “Реалистична скулптура”. Автори на тези скулптури са световно известни творци като проф. Богомил Живков, проф. Емил Мирчев от Националната художествена академия, Евгени Кузманов, Стефан Тодоров и Румяна Секулова. Това съобщи зам.-кметът по образование и култура Илинка Никифорова. Всички имат пернишки корен.

По тяхно желание мраморните скулптури ще бъдат разположени в нови и облагородени обществени пространства. Три от творбите вече са монтирани на новата площадка в центъра на кв. Тева.

Четвъртата е в двора на новата детска градина пак в Тева. Тя е работа на починалия вече проф. Секул Крумов. Последната скулптура, която е на проф. Богомил Живков и се нарича “Лодката”, засега няма да бъде монтирана. Идеята е да бъде поставена близо до водна площ – вероятно близо до езерото в парка или при голямото водно огледало в центъра, когато стане готов.

Пленерът по скулптура бе организиран от Община Перник и фондация “Секул Крумов” и е посветен на Деня на града и 85-годишнината от обявяването на Перник за град.

След като стане готов ремонтираният в момента център на Перник, там също ще бъдат монтирани модернинистични скулптури. Вече има предложения за мястото, където ще бъдат разположени.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.