iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Творци от Перник с обща изложба на Шипка 6

Творци от Перник с обща изложба на Шипка 6 02_1423733193

На 2 април най-голямата и престижна галерия в България ще отвори
вратите си за художници от Перник. Последното представяне на пернишкото представителство на СБХ на Шипка 6 премина при много голям интерес през 2009 г.

Пернишки художници ще представят свои творби в най-голямата и престижна галерия в България на ул. "Шипка" No6 в София в сборна изложба през месец април.

Откриването на експозицията е насрочено за 2 април, а желаещите да участват могат да представят свои творби в галерия "Арт салон" в Перник на 24 и 25 март. Представители на СБХ ще селектират най-добрите творби, които ще представят града и гилдията на художниците в Перник пред всички техни колеги и пред почитателите на изобразителното изкуство в най-представителната галерия в България.

Това не е първото представяне на пернишки художници на Шипка 6. Последната сборна изложба през 2009 г. премина при много голям интерес. "Настоящата изложба впечатлява с достойното присъствие на доайените на арт обществото в Перник, живописците Цани Цанев и Йордан Пейчев. Други от авторите са добре познати от многобройните си изяви и лично за себе си съм приемал творчеството им като образец и не мога да премълча пристрастието си към това, което съм виждал преди, и това, което показват сега майсторите на колорита Валентин Топалов, Васил Крапчански, Дончо Захариев, Данаил Атанасов и скулпторите Богомил Живков и Емил Попов.

С удоволствие откривам други свои задочни познанства с абстракциите на Елена Темелкова, поантилизма на Богомил Благоев, лицата на Силвия Топалова и деликатния естетизъм на Ангел Атанасов." Такава рецензия пише тогава настоящият председател на СБХ Любен Генов. В изложбата тогава свои творби представят общо 38 автори, сред които Михаил Деянов, Симеон Александров, Васил Добренов, Димитър Делийски, Сашо Евтимов, Валтер Гогов, Румяна Секулова, Йоанна Николова, Костадин Костадинов, Красимир Андреев, Здравко Стойнев, Нено Тодоров и др.

Самостоятелна изложба на "Шипка" No6 е правил и един от основателите на пернишката гилдия на художниците Любен Гайдаров, а миналата година свои творби в ретроспективна експозиция подреди Богомил Благоев.

След няколко дни на 20 февруари предстои откриването на изложбата на художника Михаил Деянов, който тази година ще навърши 80 г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.