iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Тристан и Изолда” ще се играе на 11 март

„Тристан и Изолда” ще се играе на 11 март 03_1425885869

Скъпи приятели на Софийската опера и балет,

Безусловното най-голямо културно събитие от началото на българския оперен сезон е премиерата на операта „Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер.

Ако приемем признанието на композитора, че не пише опери, а драми, точно „Тристан и Изолда” се вписва в творческата му и житейска биография като неговата лична и истинска емоционална драма. С тази си творба, Маестрото дефинира своята философия в достигането на върховен импулс и смисъл на живота с прозрението, че само чрез любовта и единствено в любовта, човек може да открие себе си.

„ТРИСТАН И ИЗОЛДА“ от Рихард Вагнер се поставя за първи път в България на сцената на Софийската опера.

Историята на тази поема за любовта, която предхожда историята за Ромео и Жулиета, датира от преди 1000 години.

Има ли право любовта да пренебрегне обществените норми? – пита композиторът Рихард Вагнер, с впечатляващата музика и митичния сюжет. „Предчувствието е повече от знанието, любовта има абсолютната свобода”. Такава трактовка дава самият Вагнер на своето произведение.

В постановката на режисьора Пламен Карталов музиката и стиховете на Рихард Вагнер извират от най-интимните преживявани душевни терзания. Като живи сенки, излезли от един неосъзнат сън на любовна забрава, страстно и без страх, ще видите как Тристан и Изолда политат в космоса си от мечти и емоции на излюзорно щастие.

Като в никоя друга опера, главната героиня Изолда не умира на сцената. Тя се преобразява в светлина, където е царството на вечната любов. С любимия си Тристан поема звездния път към небето.

За първи път в историята на интерпретацията на Вагнеровия шедьовър, ще видите предисторията на творбата, разказана в режисьорския замисъл преди увертюрата. Заклетите вагнерианци от Германия, Холандия, Англия, Австрия, Южна Африка и Италия, дошли специално за премиерните спектакли, с удовлетворение и възторг приеха новаторските решения в постановката, отличния солистичен избор за ролите и безупречна динамична игра на артистите на Софийската опера.

КАНИМ ВИ, да присъствате на един особено важен дебют за ролята на Изолда. За първи път ще видите и чуете Марияна Цветкова, която познавате и за вас е много добре известна от предишните продукции на Вагнер на сцената на Софийската опера - Фрика в „Реинско злато”, Брюнхилда - във „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.

Неин партньор в ролята на Тристан е немския тенор Петер Свенсон.

Като драматично сопрано Марияна Цветкова прави впечатляваща кариера на големите оперни сцени – Миланската скала, Метрополитен опера, Виенската опера и др. Репертоарът й включва творби от Верди, Пучини, Щраус, Вагнер и др. Работи с диригенти като Рикардо Мути, Евгений Светланов, гостува в постановки на Лука Ронкони и др.

Тенорът Петер Свенсон е един от Вагнерови певци, с роли на такива престижни оперни сцени като „Ла Скала”, „Гранд опера”, „Дойче опер”, под палката на големи диригенти като сър Чарлз Макерас, Клаудио Абадо, в режисурата на имена като Хари Купфер, Пиер Луиджи Пици и др.

В останалите роли ще имате удоволствието да аплодирате като:

Брангене – Баясгалан Дашням

Крал Марке – Петър Бучков

Мелот – Даниел Острецов

Курвенал – Бисер Георгиев

Млад моряк – Пламен Папазиков

Лодкар - Красимир Динев

Кормчия – Антон Радев

Диригент: Велизар Генчев

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ последният спектакъл за този сезон на българската премиера на „Тристан и Изолда"

СРЯДА 11 март, от 18 часа.

Билети се продават на касата на Операта:

ул. „Врабча” 1

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.