iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три премиери в Минната дирекция

Три премиери в Минната дирекция 05_1400136465

Пета по ред стихосбирка – проект на софийското издателство „Вини 1837” с издател Венко Драгозов, ще представи Първолета Маджарска на 17 май от 16.30 часа в Минната дирекция. Тя се нарича „Къде Икарите гнездят” и включва наградени в национални конкурси стихотворения.

Икар е герой от древногръцката митология, син на гениалния майстор Дедал. За да избягат от остров Крит и цар Минос, той изработил за себе си и за сина си криле от пера, залепени с восък, като го предупредил да не лети твърде високо. Икар обаче не го послушал, издигнал се близо до слънцето, което разтопило восъка, паднал в морето и се удавил близо до остров Самос.Тази част на морето е наречена в негова чест Икарийско море.

Премиерата на стихосбирката е съпроводена с първата самостоятелна изложба на авторката с картини, рисувани с акварел и креда.

Третият повод за изявата е излизането преди Великден на поредния бр.6-7 на алманах-списание „Културна палитра”, който ще бъде представен на 23 май в София.

Първолета Маджарска е родена на 4 август 1955 г. в гр. Радомир. Завършила е българска филология във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и трудово обучение и изобразително изкуство в Учителския институт – Дупница. Работила е като журналист в окръжния вестник "Димитровско знаме" и в общинския "Нов пернишки вестник", "Перник експрес", "Регион експрес" и "Зона Перник". Била е кореспондент на в. "Струма". От 1997 г. е уредник в Художествена галерия – Перник. Автор е на стихосбирките: "Ангел с ахилесова пета" (1997), "Живей сега" (2001), "Детето плаче като Бог" (2006), "Ще се видим в Рая" (2008) и основен съставител на антологиите: "Галерия към слънцето" (80 стихотворения и поеми за Перник) и "Духът, който ни сродява" (2009).

Има награди от национални и международни конкурси, публикации в литературни антологии, вестници и списания. Нейни стихове са превеждани на английски, сърбохърватски и руски език. Член е на Движението на световните поети. Наскоро бе включена в новия годишник "Любослов" на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – Чикаго.

От 2012 г. е основател и главен редактор на алманах-списание „Културна палитра” за литература, изкуство и креативност, което включва автори от страната и чужбина.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.