iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Радомир чества юбилей

ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Радомир чества юбилей 12_1448967180

Предстои ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Радомир да отпразнува своята 90-годишнина, като юбилеят ще бъде отбелязан с редица събития.

Първото от тях е тържествено награждаване от Национален литературен конкурс – конкурс за презентации, което ще се проведе на 1 декември от 13 часа. На 2 декември от 13 часа в музей „Войнишко въстание“ ще бъде открита изложбата „История на училището през фотообектива“, а от 13,30 часа в училището ще бъде открита училищна музейна етнографска сбирка. Призьорите от училищните спортни турнири ще бъдат наградени на 4 декември от 13 часа във физкултурния салон на училището. Кулминацията на честванията ще бъде на 7 декември от 11 часа в залата на НЧ „Напредък 1895″.

Участие в празничната програма за 90-та годишнина на ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Радомир ще вземат народната певица Ива Давидова, група за стари градски песни „Полъх от младостта” към НЧ „Напредък“ с ръководител Георги Гьолски, Клуб по спортни танци „Орхиденс” към ОУ „Христо Смирненски” с ръководител Пламен Чаушев, ученици от ТПГ „Н. Й. Вапцаров“, ученици от Школата по музикален инструмент към ОДК с ръководител Красимир Кирилов, вокална група „Усмивка“ с вокален педагог Светлана Шопска, детски танцов състав „Радомирчета” при ОДК с хореограф Адриана Владова и Трио „Българка” с ръководител Лариса Кирилова от ОУ „Арх. Зиновий“.

Датата на тържественото честване не е случайна. На 7 декември 2015 г. се навършват 106 години от рождението на Никола Й. Вапцаров – патронът на училището. Вапцаровата поезия носи мириса на море и машинно масло, романтиката на моторите и нежния лиризъм на изстрадалата човешка душа. Обичта към живота и вярата на Вапцаров в утрешния ден съпътства творческия труд и стремежа към знанието на възпитаниците на ТПГ „Н.Й.Вапцаров”гр.Радомир.

Първото държавно практическо електротехническо училище в България е открито през далечната 1925 година. През юни 1938 година Министерството на търговията, промишлеността и труда нарежда Електротехническото училище да стане Средно електротехническо училище. Училището е преименувано в Техникум по електротехника през 1951 г. На 25 ноември 1951 година президиумът на Народното събрание дава съгласието си Техникума по електротехника град Радомир да се именува „Никола Йонков Вапцаров”. От 2003 година училището е преименувано н техническа професионална гимназия.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.