iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Танцово студио "Авангард" отбелязва 10 години на сцената

Танцово студио "Авангард" отбелязва 10 години на сцената 05_1401176346

Танцово студио "Авангард" ще отбележи 10 годишен юбилей. На сцената в
ОбМД за общ концерт ще се съберат две поколения танцьори от формацията, някои от които са вече дипломирани артисти и имат свои школи. Основната част от програмата на празничния спектакъл ще представи актуалната формация "Авангард". Поздрави към юбилярите ще направят приятелски танцови формации от Перник и София, сред които "Салса ла тормента", "Ситара денс", "Чудно оро", "Ди Денс", "Хоро", "Da Click", "Switch", "Йор денс студио", както и гостуващите формации от София "Супер форма", "Врабчета" и "Криция". Във фоайето на ОбМД ще бъде подредена фотоизложба, както и многобройните купи, медали и грамоти, спечелени от балетната
формация през десетте години на нейното съществуване. Спектакълът се организира от Танцово студио "Авангард" и Общински младежки дом - Перник.

Танцово студио „Авангард” е създадено през месец март 2005 г. към Общински младежки дом - Перник като Модерен балет „Авангард” с ръководител Добри Добрев. Младите хора започват да работят с ентусиазъм и резултатите не закъсняват. Първият успех идва още през същата година, когато с танца си "Непринудени" те печелят турнир на Българска спортна танцова федерация в Пловдив. От тогава до днес формацията завоюва множество купи, грамоти и медали на фестивали и турнири в цялата страна и представя Перник и България на различни форуми у нас и по света.

През 2006 г. балет "Авангард" взема активно участие във фестивала "Сурва" в Перник. През същата година печели златни медали от Националния шампионат на България по танцово изкуство и квоти за Световния шампионат по танцово изкуство в Германия.

През 2007 г. в балет "Авангард" вече танцуват деца и младежи в четири възрастови групи. Тази година носи на формацията златни медали от конкурса „Хармония и сила” в град Приморско и Гранд при от международния танцов фестивал в италианския град Римини. Съставът е номиниран от Българска спортна танцова федерация за високи творчески постижения през годината.

Балет "Авангард" завоюва нови успехи през 2008 г. На международния фестивал по танцово изкуство в италианския град Венеция печели първо място и престижната награда на фестивала „Короната Европа”. След престижното си представяне на националния шампионат на България балетът получава златни медали и квоти за участие в Световния шампионат, за да защити българското танцово изкуство. На Световния шампионат в Германия след достойно представяне балет „Авангард” се нарежда на 11-то място от явилите се 34 държави, повечето от които с професионални формации. Това постижение е гордост не само за Перник, но и за цяла България.

За голяма радост на страната, на Перник и на балет „Авангард” снимката на формацията става лого на плаката на Световната танцова организация за цялата 2009 и 2010г. Веднага след завръщането си от Световния шампионат в Германия всички възрастови групи се явяват на националния танцов шампионат „Купа България” и „Купата на кмета” в Перник. Там балетът печели много първи места, както и „Купата на кмета” в стил танцово шоу и „България” в стил характерени танци.

През 2009 г. балет "Авангард" печели бронзови, сребърни и златни медали във всички възрастови и състезателни категории от националния шампионат на Българска спортна танцова федерация в София, както и съответните квоти за Световния шампионат. За съжаление финансовите средства се оказват непреодолим фактор за тяхната изява на световната сцена. През същата година талантливите танцьори печелят златни медали от националния танцов турнир в Димитровград, националния танцов шампионат „Купа България” и„Купата на кмета" в Перник, много първи места, както и „Купа България”
в стил характерени танци.

Следващите 4 години се оказват не по-малко успешни за балет "Авангард". От 2010 до 2013 г. формацията печели бронзови, сребърни и златни медали във всички възрастови и състезателни категории от националните шампионати на Българска спортна танцова федерация, както и съответните квоти за Световните шампионати, златни медали от националните танцови турнири в Пловдив, Хасково, Разлог, Царево, Димитровград и София.

През 2011 година балет „Авангард” прераства в танцово студио. Сформират се две нови групи по хип–хоп и брейк, под общото име група „ПУЛС” с
ръководител Мишел Антонов. Със своя хъс и непримиримост, със своята всеотдайност изпълнителите от група „ПУЛС” за кратък период доказват, че с труд и постоянство се постигат високи резултати. Заслужено и в двата стила печелят златни медали, дипломи и награди от изявите си в различни конкурси и фестивали. Многобройни са техните концертни изяви, както в Перник, така и в страната. Печелят и сребърни медали от балканския фестивал в гръцкия град Серес.

През 2012 г. към танцово студио „Авангард” се сформира още една нова група по стрийт денс шоу и хип–хоп с ръководител Денислав Стойнев. За кратък период от създаването си група „SWITCH” постига високи резултати. Концертните им изяви винаги са посрещани и изпращани с бурни овации. През 2012 г. танцово студио „Авангард” с всички възрастови групи се явява на
националния танцов шампионат „Купа България” и „Купата на кмета” в Перник и завоюва много златни медали, както и „Купа България” в стил танцово шоу и „Купа България” в стил характерени танци.

2014 г., която е юбилейна за формацията, започна с успешното участие на
балет "Авангард" в Международния танцов турнир, лицензиран и включен в календара на Международната танцова организация за тази година. Турнирът се проведе в София под надслов „СОФИЯ ДЕНС ФЕСТ” 2014 г. от 06.03.2014 г. до 09.03.2014 г. Танцово студио „Авангард” завоюва много златни медали и купи, както и квоти за Европейско първенство и Световни купи.

От 2006 г. до 2014 г. танцово студио „Авангард” активно участва в Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, има ногобройни концертни изяви в цялата страна.

От създаването си до днес формацията има репертоар от 108 танцови
постановки. През целия период ръководител на формацията е Добри Добрев, а
помощник ръководители са били Александра Иванова, Стела Рангелова, Радослав Йорданов, Ина Петрова, Габриела Аспарухова, Елица Ботева и Росица Русинова.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.