iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Светлин Русев прави изложба в Перник

Светлин Русев прави изложба в Перник 03_1458305185

Творби на световноизвестни художници показва в Перник акад. Светлин Русев, като те са част от неговата частна колекция и ще бъдат експонирани в градската галерия “Любен Гайдаров” в цикъл от изложби. Договорка за цикъл от изложби бе направена от кмета Вяра Церовска още в началото на месец януари, когато Русев бе в Перник. По покана на академика, само преди ден, тя и зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева бяха на работно посещение в една от най-интересните галерии в страната – ”Ателие-колекция Светлин Русев”, за да обсъдят организацията и подготовката на предстоящата експозиция.

В Перник Маестрото ще подреди уникална западноевропейска графика от Рембранд и Дюрер до Пикасо, част от колекцията му. Почитателите на изящното изкуство за първи път ще могат да видят и оргинали на Франсиско Гоя в цялостна изложба.

Следващата експозиция ще включи шедьоври на български класици, също притежание на Светлин Русев и част от постоянни изложби в София и родния му град Плевен. Неговият музей в центъра на София ще бъде затворен за посетители, тъй като едни от най-емблематичните произведения ще могат да бъдат видяни само в градската галерия в Перник.

По време на визитата си при Светлин Русев, Вяра Церовска и Севделина Ковачева разгледаха постоянната експозиция от колекцията на академика от българска и европейска класика, включваща творби на Майстора, Илия Петров, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Йожен Кариер, Роден, Паскин и още много други. Сред експонатите се открояваха и творби на забележителните пернишки художници Любен Гайдаров и проф. Емил Попов

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.