iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурвакарите от Долна Секирна отриха фолклорния събор в Копривщица

Сурвакарите от Долна Секирна отриха фолклорния събор в Копривщица 08_1439111694

Започна в петък дългоочаквания от цяла България Национален фолклорен събор „Копривщица” 2015, като в 11.00 часа на централната сцена събитието беше открито с грандиозен спектакъл, събрал най-красивото от българската традиция, най-впечатляващите състави, най-вълнуващите гласове.

Сред тях бяха и сурвакарите от НЧ „Иво Войвода – 1928 г.”, село Долна Секирна, Община Брезник, които отправиха своя благослов за събора, който тази година отбелязва 50 годишнината от първия Събор, както и 70 годишнината на ЮНЕСКО. Ирина Бокова - генерален директор на Юнеско и патрон на събора развълнувана поздрави участници и гости с думите "За мен е огромна чест и вълнение да бъда сред вас на този юбилеен събора на народното творчество и заедно с вас да празнуваме българския дух - това, което през хилядолетията е крепило българския народ".

За да изрази своята подкрепа към 600-те самодейци, представящи фолклорните съкровища от Пернишкия край, на събора присъства и областният управител Ирена Соколова.

„От изключителна важност е съхранението, разпространението и предаването на автентичните български обичаи и традиции” каза г-жа Соколова в срещата си с г-жа Бокова и г-жа Ангелкова - министър на туризма.

В събора участие ще вземат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Общото времетраене на програмата е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени, разположени в местността "Войводенец" над Копривщица от 07 до 09 август.

Изявите на самодейците от област Перник област са на 08.08 /събота/ на първа сцена от 14.00 ч. до 19.00 ч.

Източник:

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.