iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Статия за бялата емиграция в Перник излиза в Ню Йорк и Париж

 Руски емигранти в Перник

Печатни издания на руските диаспори в Ню Йорк и Париж публикуваха статия на краеведа от Перник Иван Ерулски за бялата емиграция, съобщи телевизия "Кракра".

Материалът е посветен на обществения и културен живот на руските емигранти в Перник в началото на 20 век. През месец май 2011 година в Перник е проведен семинар под надслов „По вълните на нашата памет“. На тази проява представителите на Руския академичен съюз към Българската академия на науките са били впечатлени от доклада на Иван Ерулски и са поръчали написването на статията.

Тя е публикувана в списание „Новьй журнал“ в Ню Йорк със заглавие „Моя руска любов“, а също в Париж и разпространяваното в България издание „Русия днес“. Преводът на руски език е дело на Николай Сивков от Регионалния исторически музей.

В статията се разказва и за една  революционна проява за времето си  - изложба през 20-те години на миналия век, на която  е представен прототипът на така популярния в наши дни художествен пърформанс. Различни видове художествени изкуства са били обединени в обща експозиция, а материалите са разнородни – живопис, керамика, дърво, дори кутии от цигари. Тогава е направен и опит за триизмерно представяне на експонатите, споделя Иван Ерулски.

 

Повече за бялата емиграция в Перник можете да прочетете в стара публикация на ipernik ТУК.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.