iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Среща-разговор на тема 3 март и Руско-турската освободителна война" се проведе в Двореца на културата

Среща-разговор на тема „3 март и Руско-турската освободителна война" се проведе

Двореца на културата и руският клуб „Встреча“ организираха среща-разговор на тема „3 март и Руско-турската освободителна война“. Соня Станчева разказа за значението на Трети март, за приноса на български опълченци, руски, фински, румънски войни извоювали свободата ни с цената на стотици хиляди жертви.

Дмитрий Шиланков, началник на отдел „Култура“ в Руския културно-информационен център, пък говори за руския художник Василий Верешчагин, за участието му в Руско-турската война и картините, увековечили героизма на войните. В Руския КИЦ се открива изложба с картини на големия художник, неговия триптих „На Шипка всичко е спокойно“, запечатал на платната Балканската епопея, преди повече от век е потресъл целия свят.

Верешчагин е автор и на картината „Самарското знаме“ , на която е изобразен последния знаменосец на светинята опълченеца  Никола Корчев от Радомирското село Долна Диканя.

На срещата Николай Радков, зам. председател на Националното сдружение „Русофили“ връчи наградите на децата, отличени в конкурса „Обичам моята родина“, организиран от клуб „Встреча“. Отличени бяха малки художници от СОУ „Д-р Петър Берон“ и от школата по рисуване „Палитра“ при Артакадемия „Утринна звезда“ към Общинския младежки дом.

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.