iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сръчни ръчички в музея

Сръчни ръчички в музея 09_1379523116

В изложбената зала на Регионалния исторически музей - Перник бе открита изложба „Детски майсторлъци (Сръчни ръчички)" с материали от лятна музейна интерактивна изява „Ваканция в музея 2013".

Изявата беше организирана в музея през месеците юли-август. Тя включваше занимания от етнографски характер с деца от 8 до 13 години. Целта на проекта беше малките приятели на музея през свободното си време по време на ваканцията да се запознаят с различни традиционни български занаяти, характерни за родния край. С тях работеха майстори - занаятчии от Задругата на майсторите - Светослав Желязков и Мариета Недкова, художник - дизайнер Елена Темелкова, краеведи - музиковед-фолклорист Нонка Кръстева, Елена Димитрова, музейни специалисти Милена Карамфилова, Цвета Бакарска и ръководител на проекта Снежана Константинова.

Общо през двата месеца, музея посетиха над 700 деца.

За тях бяха отворени вратите на грънчарска работилница, музикално ателие, художествено ателие, приложно ателие, еко-работилница. С най-голям интерес се ползваше грънчарското колело на Светослав Желязков, както и приложното ателие на етнолога Цвета Бакарска и Милена Карамфилова.

Изработените от децата артефакти - били те от глина, текстил или рисунка върху хартия - са истински уникати. Те ще могат да бъдат видени от гостите на музея в предстоящата изложба, а после ще станат награда и подарък за самите автори, за техния труд и увлекателно творчество.

В заниманията бяха се включили и по-малки деца от предучилищна възраст. Поради големия интерес към проекта музейните специалисти организираха пътуващо „Музейно школо", което обиколи няколко детски градини в Перник - ОДЗ „Пролетен цвят", „Знаме на мира", „Райна княгиня" и Обществен клуб „Детски мечти" в с.Дивотино.

Не останаха встрани и младежите - участници в Младежка археологическа експедиция „Кракра 2013". Тяхната програма беше по-наситена и богата на информация и впечатления. Освен практическите умения по ваене на глинени съдове те получиха представа и за древното минало на пернишкия край от беседите на археолозите в музея Филип Михайлов и Анета Бакамска.

Това лято „Ваканцията в музея" се проведе за трети пореден път. Началото й беше положено през 2011 г. С всяка измината година интересът от страна на пернишките деца към лятната „музейна работилница" става все по-голям.

Източник: pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.