iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скулптори ни повеждат към дестинация пластика в Перник

Скулптори ни повеждат към дестинация пластика в Перник 03_1425974783

На 12 март в галерия „Любен Гайдаров“ ще бъде представена сборна скулптурна изложба, носеща името „Дестинация пластика“. Експозицията предлага атрактивно пътешествие сред свят от камък, дърво, метал и бронз.

„Дестинация пластика“ е с формат на обща художествена изложба като основният фокус е творчеството на автори, работещи в сферата на пластичните изкуства. Изложбата цели да популяризира пред широката публика едно от големите направления в изобразителното изкуство – скулптурата. Изложбата представя автори на различна възраст и с разнообразен творчески опит, което ще създаде своеобразна приемственост между поколенията.

Изложбата представя както индивидуални, така и колективни творчески проекти от реализирани наскоро художествени събития. Експозицията включва съвременни пластични интерпретации и класически подходи в скулптурата, а изходният материал на творбите е камък, дърво, метал, бронз и др.

Всеки един от участниците в изложбата е с особен усет към пластичното и сред тях има както утвърдени творци, така и млади автори. Освен перничани и хора свързани с града, в изложбата са поканени и гости от столицата. Сред участниците в „Дестинация пластика“ са Богомил Живков, Ваня Димитрова, Галя Благоева, Емануил Врангов, Емил Попов, Кирил Матеев, Милена Юлианова, Минчо Тодоров, Никола Цветанов, Николай Мартинов, Роберт Цанев, Светослав Хаджигаев, Стефан Тодоров, Христо Антонов и др. Куратор на изложбата е Боян Александров.

Художествените галерии в България рядко показват скулптура и когато я показват тя е на вече утвърдени автори или на амбициозни експериментатори. В България има други творци, които могат да заинтригуват публиката много повече със своята проникновена чувствителност и специфично мислене. По тази причина е необходимо да се организират общи художествени изложби, чрез които да се обогати културното поле и да се осъществи диалог между творците, поясняват организаторите.

До края на месец март Художествена галерия Перник ще предложи на перничани още една атрактивна изложба. На 19 март от 17.30 часа в галерия „Артсалон“ Борис Чонков ще представи фотографската си изложба „EROSion”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.