iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще възраждат Роженския събор

Ще възраждат Роженския събор 06_1433503078

400 гайдари ще дадат началото на Роженския събор, който се възражда след 9-годишно прекъсване. Гайдарите ще бъдат разделени в четири лъча, които бавно ще се приближават към основната сцена.

Там ще бъде развят огромен трикольор с размери 18 на 300 метра. Очаква се 350 000 българи и чужденци да се съберат от 17-и до 19 юли на една от родопските поляни, която е с размер 5,5 дка. На 3 сцени на Рожен ще се проведе Националният фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. В Родопите ще бъдат представени различни видове традиционни занаяти, местни ястия и печива, като посетителите ще имат възможност да видят и различни породисти домашни животни, местни храни от фермата, както и селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. Нещо повече, в програмата на събитието са включени фермерски състезания по доене и стрижене на овце. "Една от най-забележителните атракции ще бъде и ревюто на автентични носии от цяла България, ще бъдат показани над 350 автентични престилки", обещават от организаторите.

Специално за събитието ще бъде изградена и безплатна Wi-Fi зона.

"Наша основна задача е да направим така, че това да не бъде последният събор. Погрижили сме се на мястото да има най-малко два медицински екипа, осигурили сме и голям брой полеви мивки и бани за палатковия лагер, както и осветление", каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Именно от Роженския събор преди години излита и легендарната песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция "Вояджър". "Само в Родопа планина може да се чуе хубавата родопска песен и от там тя да се извисява в небесата, по-хубаво от това няма", каза легендарната българска певица Валя Балканска. Тя допълни, че за момента лично с нея са се свързали и много гости от чужбина, които се очаква да пристигнат на тазгодишния събор.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.