iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има спектакъл в Перник на 27 април

Ще има спектакъл в Перник на 27 април 04_1460616187

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” прави своята премиера пред публиката в Перник, която ще се проведе на 27 април от 19 часа.

Той е създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски.

На сцената в Двореца на културата те ще покажат една различна гледна точка за величието и падението, за жертвоготовността и предателството, съизмерени с всеотдайното дело на Васил Левски.
„Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Ив. Димитров.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Ив. Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност два часа.

Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на преосмисляне на историческите факти чрез съпоставяне на народностното и личното, на доблестта и малодушието, на всеотдайността и егоизма.

Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски.

Първоначално замислен като събитиен спектакъл по конкретен повод, “Последната нощ на Апостола” бе представен за първи път на паметната дата 19 февруари 2014 г. пред столичната публика. Изключителният успех, който постигна, доведе до желанието на зрители от цялата страна да го видят. Така за вече две години спектакълът е игран близо 20 пъти в различни български градове.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.