iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има премиера на документален филм в Перник

Ще има премиера на документален филм в Перник 11_1415625247

Премиерата на филма „Швейцарецът с българско сърце“, който е дело на екипа на „Българска история”, ще се състои в Перник.

Документалната лента е посветена на големия герой Луи Айер – един швейцарец, отдал живота си на България и поставил основите на спорта в страната ни.Прожекцията ще бъде на 28 ноември в Общинския младежки дом.

Проектът включва серия от интервюта и възстановки на кръвопролитните военни действия в Европа от началото на XX век. Филмът, освен приноса на Луи Айер за спортното дело в страната, проследява и патриотизма и жертвоготовността на героя по време на трите войни в този период – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Със създаването на визуалния разказ екипът на „Българска история“ цели да възпита чувството на национална гордост у българите и търси отговор на въпроса: „Щом един швейцарец някога е бил готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя, повече от всяка друга, не заслужава обичта и верността ни днес?“.

Консултанти по проекта са доц. Лозан Митев и доц. Марина Гевренова – преподаватели от Национална спортна академия „Васил Левски“, доц. Владимир Станев – преподавател от Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, и Ивайло Антонов – главен експерт „Войнишки паметници“ към Министерството на отбраната, които чрез серия от интервюта заемат главна роля във филма.

Прожекцията e с вход свободен и ще се състои на 28 ноември от 18:00 часа в Общински младежки дом – Перник. Съорганизатор на събитието е Община Перник, която кани всички свои съграждани.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.