iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сдружение е поискало подкрепа от читалище

Сдружение е поискало подкрепа от читалище 07_1437370716

Сдружение „НАРТАН” търси подкрепа за съвместна дейност с народно читалище „Просвета 1909г” в кв. „Църква”. Сдружението е направило предложение към културната институция, в което са посочили намеренията на граждани за създаването на сурвакарска група и танцов състав за автентичен фолклор и обичаи в квартала.

„Към културната институция е отправена молба за съдействие за предоставяне на зала за репетиции и изяви в читалищния салон. Предвижда се и изработването на сурвакарски маски под формата на кръжок”, споделиха от сдружение „НАРТАН”.

По техни думи читалищната сграда разполага с достатъчно помещения, в които да се организират самодейните кръжоци, танцови и певчески състави.

„ В момента обаче инициативата се спъва поради бюрокрация и феодално управление , финансови въпроси , недостатъчен бюджет и съдебни дела. Читалищната дейност постепенно замира и в момента има един танцов състав, клуб по тенис, пенсионерски клуб и библиотека. За съжаление няма школи и кръжоци, както и изяви на млади творци”, обясниха от сдружение „НАРТАН”.

„Сградата, която е разположена на площ 1 165кв.м, стои празна и се руши. За да помогнем и да възродим читалищната дейност и интереса към народното творчество и култура се надяваме с подкрепата на тази институция да реализираме нашите проекти. Ще продължим да работим в името на добрите каузи и благодарим на всички добри хора, които ни подкрепят в това начинание. Надяваме се в близко бъдеще държавата в лицето на НЧ „Просвета 1909” да обърне поглед към самодейността и родолюбието, да изпълни изконните функции на институцията и да оцени ентусиазма и добрите намерения на гражданите, на един от най-големите квартали в град Перник”, апелират от сдружение „НАРТАН”

Тази седмица сдружение „ НАРТАН” постави началото на една прекрасна инициатива – занимания на открито по фолклорни танци. Идеята е да се привлече вниманието на повече граждани за възраждане на българския дух и запазването на фолклора жив. Всеки, който има желание да се потопи в магията на танца, може да се присъедини и опита или просто да погледа и послуша народна музика.

„ В това начинание ще си партнираме с други танцови формации под мотото „НАРТАНЕЦ”. Това е една стъпка по пътя за възраждане на старите традиции в квартал „Църква”. Следващият проект е възстановяването на събора в Стара Църква”, споделиха още самодейците.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.