iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Събират средства за паметник на режисьора Методи Андонов

Родната къща на Методи Андонов

Идеята е да се увековечи паметта на именития режисъор с обелиск до морените на опълченците в центъра на селото. Поводът е 80-годишнината на автора на „Козият рог“. В Калище вече има негова паметна плоча на фасадата на родната му къща.

Методи Андонов е роден на 16 март1932 г. в Калище. Засършва театрална режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ праз 1955. Работил е като режисьор в Бургаския театър, където е бил и директор. Бил е преподавател по режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1967 г. получава званието заслужил артист. Негови филми са „Бялата стая” (1968), „Няма нищо по-хубаво от лошото време” (1971), по романа на Богомил Райнов, „Козият рог (1972), по разказа на Николай Хайтов, „Голямата скука” (1973). Със съпругата му актрисата Цветана Гълъбова имат две дъщери. Милена Андонова е режисьор, а по- малката Невена е продуцент на филма „ Маймуни през зимата”, отличен със специалната награда Изток-Запад на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 2006г. – 33 години, след като на същия фестивал беше награден филмът на баща им Козият рог. Методи Андонов умира внезапно на 12 април 1974 г. 

Вече е сформиран Инициативен комитет, информираха кметът на община Ковачевци Васил Станимиров и председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров – доскорошен дългогодишен кмет на Калища. До дни ще бъде открита банкова сметка за набиране на дарения а обелиска. Финансова помощ Калище и община Ковечавци ще търсят и от Съюза на филмовите дейци, както и от Сатиричния театър, чийто директор е бил Андонов.

Градски вестник 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.