iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самодейците в Дивотино изнесоха коледния си концерт

Самодейците в Дивотино изнесоха коледния си концерт 12_1419324943

Самодейните дейци от читалище „Чичо Стоян“ в пернишкото село Дивотино изнесоха коледния си концерт, като злата беше пълна.

Събитието бе в Обединения детски комплекс в Перник. На тържеството присъстваха кметът на селото Румен Сергиев, председателят на Общинския съвет в Перник Милан Миланов и председателят на читалищното настоятелство и бивш областен управител Иво Петров.
С концертът бе отбелязана и първата годишнина от създаването на детско-юношеския състав „Зора“ към читалището с ръководител Пламен Маринов. Въпреки младата си възраст състава вече има множество награди от различни конкурси и фестивали. Те са печелили второ място в категория „Танци“ съвременно изкуство на Международния фолклорен фестивал „Шопски наниз – Костинброд 2014“; първо място за детския състав на 6-ия Национален фестивал „Дай, бабо, огънче“; първи места за детска фолклорна група за „Словесен фолклор и детски игри“ от фестивала „Слънце иде“ в Дрен; първи места за юношеската и детската група за „Словесен фолклор и игри“ и второ място за фолклорната група за народния обичаи от фестивала „Витошки напеви“ в Кладница; златни медали от Международния фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“ в Драгоман; първа награда на мъжката фолклорна група от 20-ия Международен фестивал в град Арад, Румъния.

„Това доказва, че читалището е дом на традициите и културата. То е дом с история, изпълнена със съдържание. Дом, който е потребен на селото и жителите му. Дом, в който са събрани местните таланти, които поддържат и съхраняват традициите в областта на фолклора“, заяви преди началото на концерта водещият Владимир Русев.

Концертът започна с прогонване на злото от сурвакари от Дивотино. Момиче от селото с пита на ръце показа част от традицията за Рождество Христово.

Веднага след това на сцената се извиха хора, зареди се словесен фолклор и игри. Чуха се автентични разказвачи. Не мина и без мъжко дивотинско хоро и танци от женската фолклорна група.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.