iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самодейци от пернишко показаха традициите от областта в Копривщица

Самодейци от пернишко показаха традициите от областта в Копривщица 08_1439188605

600 самодейци от цялата област Перник показаха богатството на автентичните тукашни традиции на Националния фолклорен фестивал в Копривщица, като изявите им течаха на първа сцена цели 9 часа, от 14.00 до 19.00 часа.

Вчера бе дадено началото на дългоочаквания от цяла България ХІ Национален фолклорен събор „Копривщица” 2015. Събитието бе открито В 11.00 часа на централната сцена с грандиозен спектакъл, събрал най-красивото от българската традиция, най-впечатляващите състави, най-вълнуващите гласове. Сред тях бяха и сурвакарите от читалище „Иво Войвода – 1928 г.” в брезнишкото село Долна Секирна. Маскираните отправиха своя благослов за събора, който тази година отбелязва своята юбилейна 50-годишнина. Сурвакарите получиха грамота за изключително представяне на ХІ Национален фолклорен фестивал.

Отбелязва се и 70-годишнината на ЮНЕСКО. Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО и патрон на събора развълнувана поздрави участници и гости с думите: “За мен е огромна чест и вълнение да бъда сред вас на този юбилеен събор на народното творчество и заедно с вас да празнуваме българския дух – това, което през хилядолетията е крепило българския народ”.

Да изрази своята подкрепа към 600-те самодейци, представящи фолклорните съкровища от Пернишкия край, на събора присъства и областният управител Ирена Соколова. „От изключителна важност е съхранението, разпространението и предаването на автентичните български обичаи и традиции”, каза тя по време на срещата си с Ирена Бокова и с министъра на туризма Николина Ангелкова.

В копривщенския събор участие взимат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна, а изпълненията са на 7 сцени, разположени в местността “Войводенец” над Копривщица от 07 до 09 август. Общото времетраене на програмата е 101 часа.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.