iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самодеен женски хор от Мещица участва на фестивал в кюстендилско

Самодеен женски хор от Мещица участва на фестивал в кюстендилско 08_1408341101

В кюстендилското село Невестино на фестивал ще участва самодейната женска певческа фолклорна група „Граовска китка“ при MESHTICA_HOR при читалище Пейо Яворов в село Мещица. Фестивалът е за народна музика и се нарича “Струма пее”.

Там на една сцена се събират както цели състави, така и индивидуални изпълнители. Специфичното при него е, че изпълнителите идват от населените места само по поречието на река Струма, от село Студена на север до град Петрич на юг.

За организаторите основната цел на фестивала е да се запази, обогати и популяризира танцовото и инструменталното изкуство. „Граовска китка“ традиционно участва в различни фестивали. Въпреки че са на достолепна възраст, изпълнителите в състава не губят желанието си за изява. Фолклорният състав съществува вече 4 години и не спира да печели сърцата на публиката навсякъде, където отиде. Много от изпълнителите са над 70-годишна възраст, но независимо от това, те не се поддават на отрицателни емоции и не спират да се радват на живота. Художественият ръководител на „Граовска китка“ Валери Цветков не скрива радостта си от успехите на състава. Той разказа, че огънят на народното творчество е жив и у младите хора от селото. Читалище П. К. Яворов в село Мещица е основано през 1926 година. Място за изява там намират много любителски формации – Фолклорната детска певческа група ”Граовско звънче”, детският народен хор, фолклорната група за словесен фолклор, детската танцова формация “Граовка” и сурвакарската група.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.