iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ремонтират пътя до манастира „Св. Троица”

Ремонтират пътя до манастира „Св. Троица” 04_1397728188

Пътят над пернишкото село Дивотино ще бъде оправен. Той води до манастира „Св. Троица”. Предвижда се това да стане до 24 май, съобщи кметът на населеното място Румен Сергиев.

„Срамота е да не може да се стигне до манастира от Дивотино. Пътят е в много лошо състояние и от години е проходим само за джипове. Хората се качват до манастира през Банкя”, поясни Сергиев.

Отсечката от Дивотино до „Св. Троица” е с дължина 12 километра- Тя ще бъде разширена, заравнена, отводнена и насипана с чакъл. Средствата за обновяването щяла да осигури общината в Перник, поясни Сергиев.

Дивотинският манастир „Св. Троица“ е построен през 1046г. и е един от най-старите и запазени манастири около София. След завземането на сегашната столицата от турците през 1382 г. манастира е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Светата обител е възобновена през 1875г. и сред местните хора става известен и като Царски манастир, заради честите посещения на Цар Фердинанд, който подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия. Както повечето манастири, така и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби, като е приютявал Васил Левски.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.