iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Регионалният исторически музей е домакин на срещата на музейните специалисти

Регионалният исторически музей е домакин на срещата на музейните специалисти 09_1410249409

Вече стана традиция всяка година музейните специалисти от цялата страна да се събират на професионални работни срещи. Целта е те да споделят добрите практики в музейното дело.

Миналата година подобна среща се проведе в Кюстендил. Тази година домакин на форума е Регионалният исторически музей – Перник. Семинарът се организира под егидата на Министерството на културата и Община Перник.

Поредната националната среща – семинар ще бъде посветена на тема „Добри практики: Иновативни технологии и практики в опазването и социализацията на културното наследство. Възможности и механизми за финансиране”.

Тя ще продължи три дни – от 11до 13 септември 2014 г., в Конферентната зала на Двореца на културата. Откриването е на 11 септември (четвъртък) от 13.00 часа.

Целите на работната среща са няколко:

Представяне на добри практики, проблеми, действия, умения, компетенции и ноу-хау, които съдействат за адаптиране на културното наследство към цифровите технологии, споделяне на новаторски подходи за социализация и привличане на публика, както и нови стопански и управленски модели;

Създаване на условия за дискусия по решени и нерешени въпроси на дигитализацията на музейните колекции и виртуалното им представяне пред публика. Търсене на нови партньорства в лицето на ІТ-специалисти и бизнеса за обучение и квалифициране на музейните специалисти в нови умения, свързани с процеса на дигитализация.

Като резултат от дискусиите и разискванията да се подпомогне разработването на обща музейна стратегия за опазването и социализацията на културното наследство в унисон с изискванията към нас като членове на ЕС.

Обучение по темата ще проведат експерти от Министерство на културата, Министерство на финансите, Обсерватория по икономика на културата.

Лектори – Петър Миладинов (Министерство на културата), Аксиния Бутева (Министерство на културата), Евгения Петкова (Министерство на финансите), д-р Диана Андреева (Обсерватория по икономика на културата), доц. Биляна Томова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.