iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат каталог с находките от Дрен и Делян

Пускат каталог с находките от Дрен и Делян 05_1463287354

В Регионалния исторически музей започна работата по изработването на представителен каталог, в който ще бъдат показани уникалните находки, открити при разкопките на некропола край селата Дрен и Делян (ХІ–ІV в. пр.Хр.), като луксозното издание ще излезе в тираж от 500 броя. Изработването му е финалната част от проекта на Регионалния исторически музей-Перник, по който бяха възстановени част от артефактите. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на Американския научен център – София и спомоществователството на Фондация «Америка за България».

В откритата през април изложба „Пътят на времето” музеят показа в пълнота откритите ценности при спасителните археологически разкопки при строителството на ЛОТ 1 на АМ „Струма“ през 2012 година. Предметите произхождат от най-големия некропол от І хил. пр.Хр. в Централнобалканската зона, открит при разкопките.Сред представените около 500 експонати са уникален възстановен златен нагръдник, златни, сребърни, стъклени и бронзови накити, части от юзди и конски амуниции, оръжие и множество керамични съдове от неизвестна досега археологическа култура.

В научно-популярен стил в каталога ще бъде разказано за това как е бил открит некропола, къде се намира и ще опише целия процес на разкопките. В аналитичната си част изданието ще представи самия обект, който е уникален както с размера и планирането, така със структурата си. Със снимки и текст ще бъдат детайлно представени отделните уникати. Автор на текстовата част на изданието е научният ръководител на разкопките – археологът Филип Михайлов. Снимките са на Иво Панайотов, който прави и графичния дизайн.
Каталогът ще бъде готов през лятото. Изданието няма да се продава.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.