iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Приключи ремонтът на средновековната крепост „Кракра” в Перник

Приключи ремонтът на средновековната крепост „Кракра” в Перник 11_1448380534

Приключи проектът по консервационно-реставрационни работи на средновековната крепост „Кракра” в Перник. Това съобщиха от регионалния исторически музей /РИМ/.

Той е в рамките на Програмата „КЛИО” – за социална интеграция на безработни лица чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти – недвижимо културно наследство, на Министерството на труда и социална политика. РИМ-Перник е бенефициент по проекта.

Направени са възстановителни работи във всички засегнати места в крепостта, опасни за здравината на крепостните стени и съоръжения. Работата е следвала предписания, касаещи полевата консервация на оригиналните архитектурно-археологически структури в аварийни зони с деструкция. Проектът е реализиран в съгласие със становището на Министерството на културата и с одобрение на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Дейностите са извършени с финансиране от историческия музей в града.

Методическият контрол се е упражнявал непосредствено от проектанта при постоянно наблюдение от страна на специалисти-археолози от РИМ-Перник.

По повод приключването на проекта на 26 ноември, в четвъртък, от 10.00 ч. в в музея ще се проведе съвместна пресконференция заедно с Бюрота по труда.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.