iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Представиха изложба за Кръстовден в галерия „При Кмета”

Представиха изложба за Кръстовден в галерия „При Кмета” 09_1442406582

Уникална изложба на Светослав Савов и Румен Димитров беше представена на Кръстовден в галерия „При Кмета”, като експозицията, посветена на един от най-хубавите християнски празници е на сдружение „Кракра арт”.

„Идеята се роди преди няколко месеца. Ние работим предимно с църковна дърворезба и решихме да представим цели иконостаси на престолни кръстове и печати. Всички те са богато украсени, както изисква православната вяра. Досега не е правена подобна изложба”, споделиха нейните автори и допълниха че по този начин искат да покажат на обществото какво правят и да дадат заявка, че като младо сдружение искат да участват в културния живот на града.

В сдружението членуват 43-ма творци, а негов председател е Светослав Савов.

Изложбата беше официално открита от кмета на общината Иван Иванов. Той сподели, че за него е огромно удоволствие да открие тази изложба и прикани гостите да се насладят на великото изкуство, което показват двамата автори.

В изложбата са показани традиционни витражи, изпълнени в наши черкви в региона, както и художествено-артистични работи, близки до тази тема.

Сред експонатите има две големи врати от стъкло – едната е направена по традиционната технология за витраж.

Показани са и фотоси на иконостасите в селата Ноевци, Вискяр и Долистово. На стените греят снимки от Райски двери от Брезник , както и хлебни печати.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.