iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат паметника на Кракра Пернишки да бъде преместен на централния площад

Предлагат паметника на Кракра Пернишки да бъде преместен на централния площад 07_1406465704

Паметникът на Кракра Пернишки да бъде преместен на централния площад със същото име, предложи перничанин.

Ако някой гостенин или турист пристигне в центъра на Перник няма как да разбере, че се намира на площад "Кракра Пернишки", тъй като няма нищо отличително или табела за това. Единствено, ако му бъде казано от местен жител или разгърне картата на Перник туристът или гостенинът ще разбере наименованието на площада.

Площадът носи името на легендарния болярин, който през 11 век е разгромил два пъти армията на византийския император Василии II Македонец, познат в историята като "българоубиец".

"Площадът се нарича "Кракра Пернишки", но няма никакво обозначение. Това е един европейски град. Това е един уникален площад и е необходимо символът на град Перник да дойде на това място, което му се полага, а именно - площадът на града. Паметникът на Кракра Пернишки е необходимо да дойде тука на площада, за да бъде ознаменувано, да бъде съпричастно с наименованието. Споделям го в момента, когато се прави този ремонт на площада е най - безболезнено, по най - добър начин и без никакви разходи и средства може да се получи това, което предлагам аз.", каза Петър Симов.

Той е готов да участва в преместването на паметника, ако местната управа харесва идеята му. Перничанинът добави, че мястото, на което се намира паметника на Кракра Пернишки не е подходящо за него.

За годините, от които съществува централния площад никога не е имало знак, който да показва името му.

Преди няколко месеца Петър Симов предложи да бъде отрязана огромната топола пред централната площада, тъй като е опасна за пешеходците. Преди седмица идеята на перничанина стана факт. Негова е и идеята да бъдат поставени пътеки за преминаване на гражданите между строително - ремонтните дейности, които се извършват на централната градска част.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.