iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Посветиха изложба на ген. Славчо Трънски

Посветиха изложба на ген. Славчо Трънски 11_1415951918

Вчера в РИМ – Перник беше почетена 100-годишнината от рождението на ген. Славчо Трънски чрез изложба.

Изложбата е подготвена от музейните работници и инициативния комитет за честването от 100 – та годишнина от рождението на Народния генерал създаден по инициатива на БСП. На събитието присъстваха организационният секретар на НС на БСП Станислав Владимиров, областният и общински председател на БСП инж. Ненко Темелков, председателят на организационния комитет за честванията на годишнината и председател на БСП – Трън Иван Искренов, партизаните от Трънския партизански отряд Борис Гюров и Кръстьо Джерманов,съпругата на Денчо Знеполски, Мария Знеполска, много социалисти и културни дейци. „В тези бурни и напрегнати времена,когато народът живее в несигурност,политическо противопоставяне,криза,обществото е лишено от ценностна система и историческа национална идентичност.Инициативният комитет областният и общинските съвети на БСП и РИМ,успяхме да реализираме това събитие по-случай 100 г. от раждането на Славчо Трънски”. Това каза председателят на инициативният комитет Иван Искренов. „С гордост и изпълнен дълг от името на организаторите отбелязвам,че чрез него ние отправяме послание към бъдещите поколения - Да помнят ,тачат и уважават героите дали живота си за победата над фашизма и устройването на един по-справедлив и социален живот”, каза още той. Искренов добави, че действията на социалистите показват ,че въпреки трудностите в живота,нищо не е забравено и никой не е забравен!

Организационният секретар на НС на БСП Станислав Владимиров прочете и поздравителен адрес от името на Председателя на НС на БСП Михаил Миков. В своето поздравление до присъстващите Миков пише, че ген. Славчо Трънски най - известният партизански командир в България,а след 9 Септември 1944г. той се показва като изключителен военачалник,политик, верен на своите идеи антифашист и общественик.”Целият му живот и дейности са свързани с социалистическата идея,с българският народ и с България”, добавя Миков. Той припомня и големия принос на ген.Славчо Трънски за създаването и масовизирането на трънския партизански отряд. „Под неговото непосредствено ръководство се осъществява тактиката на непрекъснати походи ,на постоянно движение на партизанските части. Тя се оказва много удачна и достатъчно ефективна за нанасяне на тежки удари по комуникацията на фашистката власт,а също и в сраженията с войската и жандармерията”, Припомня председателят на левицата.

Партизанинът Борис Гюров благодари на организаторите и изрази своето удовлетворение, че паметта на героите се пази, въпреки всички опити те да бъдат очернени. „Тежко е да идваш на честване на годишнина от рождението на командира си, след като той вече не е сред нас.Човек обаче трябва да помни от къде е тръгнал,как е вървял и какво е свършил”, каза Гюров. Той добави, че командирите на трънския партизански отряд Славчо Трънски и Денчо Знеполски са били едни от хората,които създадоха новото лице на България. Той припомни, че след масовизирането на отряда под командването на ген. Славо Трънски е създадена и първата партизанска дивизия в България.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.