iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Показват златен нагръдник в Регионалният исторически музей в Перник

Показват златен нагръдник в Регионалният исторически музей в Перник 04_1461340868

Уникален възстановен златен нагръдник, който беше открит при разкопките на некропола край селата Дрен и Делян (ХІ–ІV в. пр.Хр.) показва за първи път Регионалният исторически музей в Перник . Това е първата изложба, която събира в пълнота откритите ценности при проучването на най-големия тракийски некропол. Изложбата „Пътят на Времето“ включва около 500 експоната.Само стъклените мънистата са около 200 обясни научният ръководител на разкопките Филип Михайлов.

Сред експонатите има и миниатюрно прешленче за вретено, което археологът определи като любимата му находка ,тъй като не е срещал подобно нещо досега . Малката находка е модел на урна, обясни Филипов или един вид „ табелка на грънчаря“, който е правил урните и предположи, че е използвано като мънисто в наниз. В залата на музея ще бъде показани съдове и дарове, открити при спасителните археологически разкопки при строителството на ЛОТ 1 на АМ „Струма“ през 2012 година. По-голямата част от тях са възстановени по проект на Регионалния исторически музей – Перник, осъществен с финансовата подкрепа на Американския научен център – София и спомоществователството на Фондация Америка за България.

Предметите произхождат от най-големия некропол от І хил. пр.Хр. в Централнобалканската зона, който познаваме до момента. Предполагаемата му площ е около 100 дка. От нея са проучени три верижни комплекса от каменни гробове с обща дължина от 400 м. Погребенията са с трупоизгаряне. До момента са намерени 55 гроба от ХІ-ІХ в. пр.Хр. и приблизително толкова – от VІ-ІV в. пр.Хр. Открити са златни, сребърни, стъклени и бронзови накити, части от юзди и конски амуниции, оръжие и множество керамични съдове от неизвестна досега археологическа култура.Некрополът е уникален както с размера и планирането, така и по структурата си – в район без камъни са създадени огромни каменни надгробия с предварително зададен план за продължително използване на терена и съоръженията. Употребата му в продължение на над 600 години е доказателство, че едно и също население е погребвало в него своите близки.

Уникалната изложба“Пътят на Времето“ де открива днес, на 22 април 2016 г.(петък)от 16.30 часа в Регионалният исторически музей в Перник и ще остане на разположение на посетителите до есента.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Април-2016

17-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.