iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подредиха изложба в ателието по приложни изкуства в ІХ основно училище

Подредиха изложба в ателието по приложни изкуства в ІХ основно училище 05_1463205095

Поредна майсторска изложба от керамика и стъкло подреди Ателието по приложни изкуства в ІХ основно училище „Темелко Ненков” в Перник, като експозицията е венец на усилията през отминаващата вече учебна година, обяви директорът Марин Никодимов пред многото гости и учениците, дошли за откриването в Обединения детски комплекс /ОДК/.

Творбите са изработени от деца между 6 и 15 години и отразяват ведрия им поглед към света – пъстри, слънчеви и свежи като детството. Ателието има своеобразен 10-годишен юбилей, а изложбата е в чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура. На този ден от години Деветото традиционно открива експозиция. Трудно е да правим изложба всяка година, защото трябва да задържм нивото, а и да го надхвърлим – това изисква работа, растеж и все повече себеотрицание, каза школският шеф.

Както винаги директорът откри експозицията със спокойно слово, в което се долавяше неподправена гордост от постиженията на учениците и отдадеността на техните ръководители Емануил Врангов и Борислава Бориславова. Творби на децата от Деветото вече са и извън границите на България. От миналата година керамични пана с образа на болярина Кракра Пернишки, изработени от тях, се подаряват на всички гости на Община Перник – и наши, и чуждестранни. На задната им страна е отпечатано лого с надпис, че са дело на ателието по приложни изкуство в ІХ ОУ.

Добрата новина е, че в ателието има приемственост, защото по магията на глината и стъклото са запалени и най-малките от подготвителната група, и най-големите. Тук идват да работят и ученици, които вече са излезли от Деветото и са в средни учебни заведения. Те са сред най-талантливите млади творци и вече показват на най-малките как да работят. Процесът е нестихващ и непрекъснат, а фактът, от който се гордеят всички е, че от година на година нивото на творбите като естетика, художествена стойност и начин на изказ расте. Това е мнение и на професионалисти в сферата на изкуството, като проф. Емил Попов, който води и свои студенти от Художествената академия да се учат от детското въображение и неподправеност.

Над 30 деца се занимават с керамика в Деветото и това е основното ядро. Интересът към ателието е изключителен, похвали се Марин Никодимов и подчерта, че това е малък модел на неговата голяма мечта – наказание за учениците да бъде да не влизат в ателието.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.