iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почина маестро Христо Тонев

Почина маестро Христо Тонев 03_1394915031

Напусна ни маестро Христо Тонев. От 1995 г. до 2007 г. той е диригент на Духовия оркестър в Двореца на културата в Перник. Тази година навърши 77 г. Тази сутрин на 77 годишна възраст ни напусна маестро Христо Тонев. Композитор, оркестратор, диригент и педагог, той е дългогодишен ръководител на Духовия оркестър в Перник.

Христо Тонев е роден през 1937 г. в с. Суворово. Завършва Военна музикална школа “П. Чайковски” в София. Работи като военен диригент в Кресна, Разград, Кърджали, Момчилград, Добрич, Долна Митрополия, Плевен и София, на оркестъра на Висшето транспортно училище “Т. Каблешков” и на Софийския духов оркестър. От 1995 г. до 2007 г. е диригент на Духовия оркестър в Перник. От 1980 г. е преподавател в ДМА по оркестрация и дирижиране на духов оркестър. От 1995 е доцент в ЮЗУ “Н. Рилски” в ¬ Благоевград.
Автор е на произведения и десетки оркестрации за духов оркестър, военни, маршови масови хорови и солови песни, музика към документални филми и др. Оркестрациите му на чужди произведения за симфоничен оркестър, както и на творби от съвременни български композитори, на хора на Дико Илиев и други популярни хора и мелодии са се утвърдили като еталонни в съвременното творческо развитие на музиката за духов оркестър в България. Произведенията му са изпълнявани в Германия, Италия, Чехия, Унгария, Русия и др. От 1978 представя произведения на български композитори, повечето от които са оркестрирани и дирижирани от него. Носител е на Наградата за музика на София (1987) и др.
Поклонението ще се състои на 17 март, понеделник, от 13, 30 ч. в Централните софийски гробища. За перничани, които желаят да се поклонят пред Маестро Тонев, ще има организиран транспорт в 11, 30 ч. пред Двореца на културата в Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.