iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Певици от с. Косача спечелиха златен медал на Балкански фестивал

Певици от с. Косача спечелиха златен медал на Балкански фестивал 07_1468046402

Певческата група „Славена” от село Косача, община Ковачевци – грабна златен медал на Балканския шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода 2016”, като финалът ме се проведе в курорта Свети Влас.

Преди това самодейките с ръководител Румен Василев завоюваха медали и отличия в Хисаря и Несебър. Призовото място ги класира директно за участие в Световния шампионат по eвро фолк. Преференцията е получена след като журито на Балканския шампионат по фолклор използва оценителната система на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF и Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали – WAFF.

Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма са валидни за класиране в Световната ранг листа /World ranking list of folklore/. Това е поредното отличие на фолклорната група от село Косача, за което бе изказана и специална благодарност към дарителите, помогнали на група „Славена” да се яви на престижния конкурс. „Щастливи сме, че успяхме да покажем нашия талант пред толкова голяма публика. Благодарим на президента на България /2002-2012/ Георги Първанов, който ни дари средства за нашата изява. С неговата подкрепа ние успяхме да завоюваме златен медал. Благодарим и на ръководителя Румен Василев, който ни подготви за това представяне”, споделиха развълнувани жените от група „Славена”.

Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF в различни европейски градове. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор “Балкан фолк” в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.