iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият регион за вписване в листата на “Живите човешки съкровища” има две кандидатури

Пернишкият регион за вписване в листата на “Живите човешки съкровища” има две кандидатури 05_1400661783

Двете кандидатури на пернишки регион за вписване в листата на “Живите човешки съкровища” са женската фолклорна певческа група при НЧ “Пробуда 1937г.” от село Кладница и народната певица Мария Любенова от с. Дрен.

На 28-ми май ще се състои оценяването на регионалните листи, а след това през юни национална комисия ще обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и ще направи предложение до министъра на културата за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Певческата група на с.Кладница е уникална с многогласното си пеене, а най-колоритния изпълнител в нея е 84 годишната Миронка Анева, която е била участник в първия национален фолклорен събор в Капривщица преди 50 години.

Певицата Мария Любенова от с. Дрен също е сериозен претендент за вписване в нематериалната ни съкровищница с “Песните на моето село”. Нейната кандидатура издига читалище “Благой Попов” от Дрен.

Това е четвъртата селекция по определяне на живите човешки съкровища на България, като Перник е единствената област в страната, която има вписани няколко свои съкровища като празникът “Сурва” , разказвачката Лида Добревска от Брезник и хумористката Здравка Трънска , чиито уникален репертоар също влезе в съкровищницата на България. Пернишки регион е и единственият, който досега винаги има свои кандидатури за престижната класация, уточниха от Регионалния център “Читалища”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.