iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият музикант Дарин Бърнев насочил Теодосий Спасов към уникалния му стил

Пернишкият музикант Дарин Бърнев насочил Теодосий Спасов към уникалния му стил 10_1413190247

През 80-те години кавалджията на вселената свирил в обща формация с Дарин Бърнев, Йълдъз Ибрахимова и други музиканти. Младите изпълнители експериментирали в джаза. Така се родил уникалният стил на Теодосий Спасов, който съчетава джаз с фолклорни елементи.

Музикантът Дарин Бърнев, добре познат на пернишката общественост, е сред хората, изиграли основна роля във формирането на уникалния стил на виртуоза на кавала Теодосий Спасов. Световно известният изпълнител ще гостува в Перник за концерт с КО "Орфей" на 14 октомври, вторник, от 18, 30 ч. в Двореца на културата. До днес Теодосий си спомня с добро чувство за съвместната си работа с Дарин Бърнев, Йълдъз Ибрахимова и други музиканти през 80-те години в родния си град Исперих. Тогава младите и ентусиазирани музиканти експериментирали смело в джаза. Така се родил уникалният стил на Теодосий, съчетаващ джаз с фолклорни елементи, а Бърнев, който от години живее в Перник, а днес преподава музика в ГПЧЕ "С. Радев", го насърчил да продължава търсенията си в тази посока.
Именно с този свой уникален стил Теодосий Спасов и неговият кавал завладяват Западна и Източна Европа, Азия, Австралия, Канада и САЩ. В цял свят се издават и стават популярни 15 негови компактдиска. Свири и записва филмова музика. През 2000-та година списание "Newseek” го обявява за един от най-талантливите музиканти на Източна Европа. Теодосий е почетен гражданин на Детройт.
По време на концерта си в Перник Теодосий Спасов ще изпълни заедно с музикантите от КО "Орфей" с диригент Райчо Христов свои авторски произведения и творби от български композитори.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.