iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки художник взе награда от изложба

Пернишки художник взе награда от изложба 10_1445258963

Пернишкият художник Филип Седефчев взе наградата на тазгодишното издание на зоналната изложба "Струма", като шестнайстото издание на изложбата беше открито на 17 октомври в Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил.

Експозицията, която ще остане в галерията един месец включва 220 произведения на 117 художници от Кюстендил, Благоевград и Перник.

Награди получиха и още четирима творци от Югозапада - Иван Милушев, Елица Тодорова, Ивайло Попов и Стоимен Марков.

Изложбата бе открита в навечерието на празника на Свети апостол и евангелист Лука, покровител на всички художници. По статут тя представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство - живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. По традиция преобладаващият жанр в експозициите е живописта.

В настоящата изложба "Струма 2015” са показани и плакати, и материали, съхранени в архивите, онагледяващи документално развитието на изложба "Струма” от създаването й. Преди 47 години, на 26 октомври 1968 г., в галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма /бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи/. С няколкогодишни прекъсвания изложбата отново е възстановена през 2013 г., когато усилията на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възстановяването й чрез организиране на четиринадесетото й издание в Перник.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.