iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник посреща млади музиканти

Перник посреща млади музиканти 04_1398337613

В Двореца на културата в Перник ще се съберат млади музиканти от цяла България и от две европейски държави. Събитието ще се случи утре за деветото издание на традиционния Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти.

От 25 до 27 април в града ще си дадат среща деца и младежи на възраст от 8 до 19 годишна възраст, които ще демонстрират таланта и уменията си, разделени в 4 възрастови групи, пред професионално жури с председател Райчо Христов- диригент на КО „Орфей“ и преподавател в Музикалната академия „Панчо Владигеров“.

Поради големия брой желаещи да участват в тазгодишното издание на конкурса състезателната програма ще тече едновременно в две зали пред два журиращи състава. Заявки за участие са подали възпитаници на НМУ „Л. Пипков“ в София, НУМТИ „Д. Петков“ в Пловдив, участници от Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, както и възпитаници на ОШИ към ОК „Дворец на културата“ в Перник.

Гостите от чужбина тази година ще бъдат от Македония и Германия. Сред участниците има пианисти, китаристи, изпълнители на флейта, саксофон, цигулка, виола, певци. Ще се включат освен това клавирни дуа, 2 ансамбъла с ударни инструменти, както и квартет саксофони.

Освен традиционните грамоти и медали, които получават отличилите се в конкурса всяка година, този път организаторите са предвидили специална премия за особено ярко дарование. Наградата е парична и е в размер на 1 000 лв. Това ще бъде сериозен стимул за младите изпълнители, чието обучение струва на тях и техните семейства много и ще им даде възможност да направят нови вложения в музикалното си образование, коментира председателят на журито Райчо Христов.

Жури от художници и педагози вече определи наградените в традиционния конкурс за рисунка, който тази година се проведе за осми път. Наградените творби ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие в 16, 30 ч. в петък. От 18, 00 ч. е тържественият концерт за откриването на музикалния конкурс.

Конкурсите се организират от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в Перник и са под патронажа на кмета на общината Росица Янакиева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.