iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник има две кандидатури за „Живи човешки съкровища”

Перник има две кандидатури за „Живи човешки съкровища” 05_1401096745

Перник има две кандидатури за „Живи човешки съкровища”. Кандидатурите са на женската фолклорна певческа група при народно читалище „Пробуда 1937 г.“ в пернишкото село Кладница и на народната певица Мария Любенова от радомирското село Дрен.

Оценяването на регионалните листи ще се състои на 28-ми май. Кандидатурите обаче ще бъдат обсъдени от национална комисия чак през юни.

Кандидатурата на Любенова е издигната от читалището „Благой Попов” в Дрен. Тя претендира за вписване в нематериалните съкровища на България с „Песните на моето село”. Фолклорната група от Кладница също е уникална. Дамите в нея изпълняват многогласно пеене. Най-колоритната изпълнителка в групата е 84-годишната Миронка Анева, която е била участник в първия национален фолклорен събор в Копривщица преди 50 години.

Това е четвъртата селекция по определяне на живите човешки съкровища на България, като Перник е единствената област в страната, която има вписани няколко свои съкровища – празникът „Сурва“, разказвачката баба Лида Добревска от Брезник и хумористката Здравка Трънска.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.