iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани ще участват на фолклорен събор в Копривщица

Перничани ще участват на фолклорен събор в Копривщица 06_1434518854

Близо 1 000 души от Пернишка област се борят за участие в ХІ-я Национален фолклорен събор в Копривщица, който ще се проведе на 7, 8 и 9 август тази година, обяви на специална пресконференция областният управител Ирена Соколова.

Те са участници в Регионалния събор за народно творчество Перник-2015, който ще се проведе тази събота и неделя, на 20 и 21 юни, на откритата естрада в централния градски парк в Перник. На него ще бъдат класирани певците, танцьорите и разказвачите, които ще представят областта ни в Копривщица. Официалното откриване е в събота от 10 часа.

Жури с председател културолога д-р Евгения Грънчарова ще оценява участниците във фестивала и ще отсее най-добрите.

Патрон на Регионалния фолклорен събор е Областната администрация, а негови организатори са РЕКИЦ и Община Перник. Обмисляме идеята събитието да бъде в памет на великолепната разказвачка и живо човешко съкровище баба Лидия Добревска, която се спомина наскоро, каза Соколова.

Най-малкият участник в регионалния събор ще бъде 3-годишната Божидара Николова от читалище „Пробуда-1922” в Драгичево, която ще разказва детски броилки. Най- възрастният участник пък е 86-годишната Миронка Анева от читалище „Пробуда” в Кладница. Възрастната жена е пяла на първия национален събор в Копривщица през 1965 г.

За първи път на фолклорното събитие в Перник ще бъдат представени обичаи, които никога не са били показвани пред широка публика, обяви зам.-областният управител Илинка Никифорова. Такъв е народният обред керачване, открит от читалището в Дивотино, бабини адети от кв. Бела вода и сватбени обреди, като сваляне на марама /було/ и завързване на шамията.

Тази година са издирени и ще бъдат показани интересни баяния, които са на изчезване и които се предават от баба на внуче. Въобще, очертават се изключително интересни моменти в сферата на словесния фолклор.

За първи път в събора ще се представят танцови школи и клубове за народни танци. За първи път ще се включат певчески формации към пенсионерските клубове. За първи път ще бъде представено облекло от 30-те и 40-те години на миналия век, като символ на тогавашната модерна градска култура.

Много млади хора се включват тази година в регионалния фолклорен събор в Перник. Те ще представят характерното и доста трудно граовско „тресене” или безмензурно пеене и словесен фолклор.

При лошо време фолклорният събор ще се проведе в голямата зала на Общинския младежки дом.

Преди 5 години 800 изпълнители от Пернишка област донесоха 20 златни плакети от Х-я Национален събор в Копривщица. Тогава те бяха най-многобройната група с близо 8-часова програма и с най-много призове.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.