iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани ще участват на фестивал във Велинград

Перничани ще участват на фестивал във Велинград 07_1436595994

Близо 700 танцьори от различни краища на страната се включват във фестивала „Хоро при извора“, който се провежда през почивните дни във Велинград, като във фестивала ще участват над 30 фолклорни формации София, Пловдив, Ботевград, Перник, Петрич, Сандански и Гърмен.

Групите дефилират тази събота в центъра на курортния град за официалното откриване на площад „Николай Гяуров“ от 15.30 часа. Програмата включва надиграване с тракийска ръченица и общо изпълнение на автентични български хора. Определят се доайен и най-млад участник от различните школи. Вторият фестивален ден е на езерото Клептуза. В неделя там се разучава автентичното за Чепинския район назлънкино хоро с помощта на ансамбъла от село Драгиново.

Фестивалът е част от програмата на Велинградските културни празници на 11 и 12 юли. По време на събитието се провежда инициативата „Изиграй хоро, посади цвете, дърво”, като тази година ще бъдат засадени върби. Освен това ще може да види и традиционната за района специфична техника за изписване на яйца с восък.

Източник: dariknews.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.