iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпразнуваха рождението на Любен Гайдаров

Отпразнуваха рождението на Любен Гайдаров 07_1469194873

За човека с голяма душа и самороден талант си спомниха приятели и ученици на Любен Гайдаров, като 110-годишнината от рождението на твореца бе повод те отново да се докоснат до неговите ценни творби, подредени в художествената галерия на Перник. И не случайно тя носи неговото име, защото творецът и тук е посял зрънце от своята душевност и култура.

Срещата с живописни платна на бай Любен Гайдаров – едни извадени от фонда , а други, предоставени от частни колекции, винаги са вълнуващи.

На откриването на експозицията неговата дъщеря Веселина Гайдарова сподели, че баща й обичал да си комуникира с млади хора, защото не говорели за болести и защото от тях черпел енергия. Тази творческа енергия не го оставя приживе. Отдаден на изкуството и дори на 81 години Любен Гайдаров открива изложба.

Малцина са творците, чиито живот и творчество са така органически свързани, каза председателят на Съюза на българските художници Любен Генов и отбеляза със съжаление, че все още не е направено съвременно проучване на голямото творчество на Гайдаров.

След многото слова и спомени, кметът на община Перник Вяра Церовска официално откри изложбата. „Тук сме да уважим таланта на един голям български художник, на твореца Любен Гайдаров, човек, който е дал значително много от своя труд, време и вдъхновение, за да запази по един изключително разбираем художествен начин историята на Перник и перничани. Тук, в тази зала, освен неговите наистина прекрасни творби, са и неговите ученици и затова съм сигурна, че ще имаме още изложби, в които редом до името на учителя ще има и други – на неговите последовател“, каза тя и прикани присъстващите да се насладят на една стойностна изложба, на стойностен творец.

Сред гостите бяха много творци, приятели и ученици на Любен Гайдаров. Присъстваха и заместник-кметът по култура и образование Севделина Ковачева и секретарят на община Перник Радослава Манова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.