iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват изложба в Перник

Откриват изложба в Перник 01_1452069435

На 10 януари 2016 г. в атриума на областната администрация ще бъде открита експозиция на уникалния 83-годишен художник Стоимен Марков, като роденият в Бургас творец живее от 8 години в Перник, но през лятото е в брезнишкото село Ребро, откъдето са корените му. 18 години преди това ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки скулптури от дърво и камък. Той бе удостоен с една от големите награди на последната зонална изложба „Струма” за своя пластика.

Скулптурата е водеща в твроческия му път. Стилът на художника е неподправен и разпознаваем. Стоимен Марков е завършил Музикалната академия и е работил като оркестрант, а през 1968 г. завършва скулптура в Националната художествена академия. От 1983 г. става скулптор на свободна практика.

Стоимен Марков не се страхува да експериментира с различни материали – от камък през дърво до метал, създавайки произведения, отличаващи се с майсторство и експресивност. Любопитни са опитите му с живописта, която разкрива друга страна на неговия талант – тази на художник абстракционист.

Първата си изложба в Брезник – „Рисувани скулптури“ той дарява на община Брезник.

През април читалище „Съзнание” показа негови скулптури и рисунки в галерия „Марин Гогев” в кв. Изток.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.