iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват изложба в галерия "Кракра"

Откриват изложба в галерия "Кракра" 07_1437389277

Галерия „Кракра” в Перник представя изложбата „Перце докосва Изтока” на художничката Нели Йорданова, като експозицията представя японската живопис суми-е и ще бъде официално открита на 24 юли от 17.30 часа.

Това е древно изкуството е с почти петвековна история. Пренесено е от Китай чрез будистки дзен монаси и до днес се развива в японската култура. Сами-е художникът се стреми към простота, елегантност, красота и хармония като рисува с четка върху фина ръчно изработена оризова хартия или коприна. Мастилото трябва да бъде прясно и собственоръчно приготвено.

Особеност на хартията е, че веднъж докосната от четката, не може да бъде променена по-късно и сами-е художникът трябва да усъвършенства техниката си, което се постига с много търпение и постоянство. Характерни за суми-е са асиметрията и контрастът, обединени хармонично. Бялото пространство, присъстващо почти неизменно върху листа и рисунъкът с черно мастило в неговите многобройни нюанси, носят идеята за преходното и вечното.

Авторът на творбите Нели Йорданова е родена в Перник, но вече от почти 20 години живее в Канада. Изучавала е суми-е в продължение на четири години под ръководството на Натали Грилър и Хироши Ямамото. Член е на Съюза на Суми-е Артистите в Канада от 2013 г. От 2 години се занимава и с японска калиграфия под ръководството на Норико Маеда и има няколко участия в годишните суми-е изложби в Japanese Canadian Cultural Centre и Luk’s Gallery в Торонто.

„Рисувам почти всичко, което би могло да бъде обект на моето вдъхновение, използвайки четка (естествени влакна и дори перца от птица), мастило и малко цвят понякога”, казва Нели.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.