iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват изложба на пернишки художник в София

Откриват изложба на пернишки художник в София 03_1458045476

Изложба на пернишкия художник Александър Неговански ще бъде открита днес /вторник, 15.03./ в 17.30ч. в столичната галерия на ул. "Шипка" 6, съобщават от Съюза на българските художници.

В изложбата са представени над 80 картини от различни периоди. Всички са собственост на семейството, пазещи неговия свят за близките му хора.

Неговански е роден през 1949 г. в село Долни Раковец. Живял е в Перник и е работил в село Негованци, откъдето дошъл псевдонимът му, подсказан от склуптора Богомил Живков. Картини на Неговански се намират в Германия, Гърция, Норвегия, Швеция, Югославия, Дания и в много градски галерии и частни колекции у нас. Той е художник с неспокоен темперамент. Срещите на зрителите с неговите произведения започват през 1973 г., когато активно навлиза в художествения живот. Оттогава датира участието му в окръжни, зонални и национални изложби.

Наричали са Александър Неговански художникът на топлите земи. Жанровете в които работи са живопис, графика, акварел и монотипия.За него има заснети два документални филма. Почива през 2001 година. „Никой не продава мечтата на своя живот” са последните написани думи на художника.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.