iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват изложба Крепостта Перник

Откриват изложба Крепостта Перник 04_1397655280

В навечерието на 18 Април – Международния ден за опазване на недвижимо културно наследство в Регионалния исторически музей се открива изложба Крепостта Перник. Позната и непозната”. Събитието ще се проведе на 17 април (четвъртък) от 16.30 часа.

В експозицията са представени предмети, открити на историческия хълм в резултат на археологически разкопки, провеждани през 20-30 години от Стефан Бръчков и през 60-70 години от археолога Йорданка Чангова. Те обхващат дълъг исторически период от неолита до средновековието. Голяма част от тях пернишката публика ще види за първи път.

Изложбата се посвещава и на 1010-годишнината от първата обсада на крепостта от византийските войски, водени от императора Василий II.

В постерите кратко и увлекателно се разказва историята на твърдината през периода X-XIвек. На фона на историческите събития са разгледани двете обсади и ролята на легендарния Кракра в отбраната на Перник.

Отделна тема в изложбата е отражението на образа на Кракра и неговата непристъпна твърдина в творчеството на българските възрожденци.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.