iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват фотографска изложба на 12-ти януари

Откриват фотографска изложба на 12-ти януари 01_1452169745

Откриват фотографската изложба “50 ГОДИНИ СУРВА” на 12 януари (вторник) от 18:00 часа в НДК- София, на Полуетаж-Запад. Тя може да бъде видяна до 22 януари и се организира от Община Перник, в партньорство с Националния дворец на културата (НДК), по повод юбилейната годишнина на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” и неговото 25-то издание, което ще се проведе между 29 и 31 януари 2016 г.

Експозицията съдържа 50 фотоси,които отразяват и показват специфичния колорит и особено завладяващата красота на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”. Техни автори са Йоана Такова и Снежанка Борисова.

На откриването ще присъстват и две сурвакарски групи от Батановци и Драгичево.

На Фестивала си дават среща живите фолклорни традиции на кукерите и сурвакарите. Традиционно в него участват над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и множество групи от чужбина с повече от 5000 участници. Това прави изявата уникална и най-представителна по рода си не само за България, но и за Балканите и Европа.Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” се базира на Народния празник “Сурва” в Пернишко, който е признат за “Живо човешко съкровище” на България, а от 02.12.2015 г. е включен в Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Фолклорните игри на сурвакарите и кукерите са с дълбоки езически корени и се възприемат като благослов за здраве и плодородие. Участниците носят разнообразни маски, най-често облечени в кожи и обкичени със звънци. В автентичния обичай обхождат всички домове в селището. Групата пародира ритуали по сватба или сеитба, като изпълнява сложни танцови движения с много шум от разногласите звънци, което се счита за символично прогонване на злото и даване на ново начало.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.