iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха симпозиум на името на Секул Крумов

Откриха симпозиум на името на Секул Крумов 09_1410517624

Община Перник откри в Рударци първият симпозиум по реалистична скулптура от камък. Той е на името на проф. Секул Крумов, като беше открит официално в почивната база на Община Перник в Рударци.

Той е посветен на 85-годишнината от обявяването на Перник за град. Организатори са община Перник и фондация Арт център проф. Секул Крумов. На откриването на симпозиума присъстваха: временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник – Илинка Никифорова, бившите кметове на Перник Емил Иглев и Борис Чолев,творците: Богомил Живков, проф. Евгени Кузманов, проф. Емил Мирчев, Стефан Тодоров, Румяна Секулова- председател на фондация Арт център проф. Секул Крумов. Петимата скулптори, които ще участват в симпозиума, ще работят в рамките на 20 дни- от 10 до 30 септември.

Всеки от тях ще изработи по една творба, която е предназначена за естетизация на градската среда. След приключването на симпозиума, творбите ще бъдат изложени на различни места в града. На откриването на културното събитие проф. Евгени Кузманов изрази задоволството си от предоставената му възможност да участва в този симпозиум като беше категоричен, че идеята на община Перник за него е много добра.

Поздравявам общинското ръководство за тази идея. Най-изгодното за общината е да се оформи дадено градско пространство с творби, изработени на такъв симпозиум. Скулптурите, които община Перник ще получи след този симпозиум от нас, ако трябваше да бъдат заплатени по

действителната им цена, тя щеше да бъде много по-висока. А чрез този симпозиум не само тези творби ще бъдат дарени на общината, но и всеки, който желае би могъл да види с очите си творческият процес, който ще кипи по време на създаването им”, подчерта проф. Кузманов.

Илинка Никифорова поздрави присъстващите като благодари на двамата бивши кметове затова, че не остават чужди на всичко онова, което се случва в Перник. „Знаете, че идеята за този симпозиум се роди след едно събитие през тази пролет, което бе посветено на годишнината от смъртта на проф. Секул Крумов. Затова съм доволна, че отправните точки на този симпозиум са свързани с проф. Крумов, с нашия град и неговата годишнина.

Искам да благодаря на талантливите пернишки скулптори, че ще отделят от своето време, че ще посветят таланта си на този симпозиум. Трябва да ви кажа, че са нужни много кураж, усилия и хъс на една общинска администрация в такова време да се наеме да организира подобно културно събитие Преодоляхме много препятствия, но бяхме убедени, че този симпозиум трябва да го има и трябва да продължава и занапред”, заяви Илинка Никифорова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.