iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха Музеен комплекс по грънчарство в село Бусинци, община Трън

Откриха Музеен комплекс по грънчарство в село Бусинци, община Трън 09_1443103074

На 23 септември 2015 г. в Музейния комплекс по грънчарство в село Бусинци, община Трън, беше сложено началото на практическо обучение в грънчарство. В него участваха 8 жени и 2 мъже от с. Бусинци, с. Студен извор и гр. Трън.

В рамките на два месеца под ръководството на Светослав Желязков - майстора-грънчар от Регионален исторически музей гр. Перник, обучаемите ще учат занаята на „прочутата бусинска керамика“, както я характеризира археологът проф. Димитър Овчаров в своя труд „Одухотворената глина“.

В миналото бусинските майстори-гурбетчии са продавали своите съдове свързани с всички дейности от бита на семейството, по всички краища на страната, като са стигали и до Влашко, Сърбия, Чехия и градовете на Османската империя. Както пише Цанко Живков в книгата си „Дивната Бусинска керамика. Един феномен на българската етнокултура“ продавали са грънци на „прочутия Узунджовски панаир, който е траял по два месеца, на панаирите в Пирот и Солун“.

През 1985 г. в селото е изградена музейна сграда, в която са изложени 1200 съда, откупени от най-известния майстор от новото време Петър Гигов. След неговата кончина още няколко майстора се опитват в различно време да поддържат работилницата, но от няколко години тя пустее.

Това е причината фондация „Джендър проект в България“ с финансовата подкрепа на ПРОГРАМАТА ЗА ПОДКРЕПА НА НПО В БЪЛГАРИЯ ПО ФИНАНСОВИЯ МЕХАНИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО 2009-2014 г. и на индивидуалната дарителка с бусински корен Рени Йорданова, да се опита в рамките на проекта „Посланици на правата си“ да възстанови Бусинската школа, като екипът се надява поне за няколко от участниците в обучението, грънчарството да стане бъдеща професия. Така традицията ще бъде продължена, ще се даде поминък на местни хора, а и шарените съдове ще продължат да радват окото на туристи от страната и чужбина.

Община Трън подкрепя проекта, а на откриването на първия „учебен“ ден заместник кметът Цветислава Цветкова посрещна обучаемите и гостите от фондацията и от Трън пред вратата на работилницата с голяма пита и мед „за да им е сладко и ползотворно обучението“! Кметът на с. Бусинци Лидия Такова поднесе вкусни домашни сладки, а служителката в музея Ирина Кирилова – направена от нея баница.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.